W okresie 1-12.10.2018 wszystkie grupy przedszkolne omawiały tematykę związaną z owocami i warzywami. Hasło przewodnie, które towarzyszyło nam przez te dwa tygodnie brzmiało: „O zdrowie dbamy – owoce i warzywa w dużych ilościach zjadamy.” Kolejny tydzień 15-19.10.2018 to czas podsumowania tematyki zdrowotnej, ze szczególnym uwzględnieniem edukacji zdrowotnej, budowania odporności oraz prawidłowego odżywiania.
Grupa Misiów przygotowała wraz z panią dietetyk koktajl owocowo-warzywno-mleczny. Bazą do przygotowania koktajlu była dynia kupiona przez rodzica z grupy, którą dzień wcześniej Pani Natalia upiekła w piecu konwekcyjno-parowym, by móc wraz z dziećmi zblendować ją, połączyć z jogurtem, dodać musu jabłkowego, który posłużył za „naturalną formę osłodzenia koktajlu”. Dzieci zgodnie orzekły, że koktajl jest słodki i nie ma konieczności dodatkowego dosładzania go niczym (pomimo przygotowanego do tego celu syropu z agawy). Tym samym nasze przedszkolaki doceniły naturalne walory warzyw i owoców, uznając, że są słodkie same w sobie.
Podczas tygodni owocowo – warzywnych grupa Muminków przygotowała z panią dietetyk „pełne zdrowia owocowe kanapki”. Pani Natalia przygotowała pogadankę o prawidłowym tworzeniu kanapki oraz o wartościach odżywczych, ze szczególnym podkreśleniem walorów krajowych owoców sezonowych. Następnie dzieci własnoręcznie przygotowywały od podstaw kanapki, samodzielnie smarując pieczywo, krojąc owoce (gruszkę, jabłko, brzoskwinie w syropie, kiwi) i układając na pieczywie, a następnie dekorując według własnego uznania swoje kanapki pestkami słonecznika oraz suszoną żurawiną. Wszyscy przygotowali piękne i smakowite kanapki, które zjedli ze smakiem na II-gie śniadanie. 🙂
W grupie Krasnali i Smerfów dzieci w ramach śniadania poznały formę „szwedzkiego stołu”. Zaskoczenie oraz radość z możliwości przygotowania samodzielnie śniadania były porównywalnie duże. Nie mniejsze tego dnia były również apetyty 🙂 możliwość samodzielnego przygotowania kanapki zachęciła nawet największe niejadki do spożycia posiłku, a niektórych nawet do zjedzenia 3 kanapek 🙂 Obecna w czasie śniadania Pani Natalia podkreśliła dzieciom jak istotne jest spożywanie śniadania, z zaznaczeniem obecności w posiłku warzyw. Pełne pieczywa, wędlin, serów i warzyw tace, które wjechały do sali zostały pięknie opróżnione przez Krasnalki i Smerfiki.
Wszystkie grupy wykonały w ramach podsumowania wiedzy o warzywach i owocach kolaż warzywny. Dwie grupy sześciolatków zrobiły przestrzenny kolaż – kiszenie kapusty z marchewką w słoiczku, pozostałe zaś formę płaską – kolaż wielowarzywny na talerzu. Naszych przedszkolaków nie ograniczała wyobraźnia, przygotowały piękne a zarazem smakowite dzieła, których tytuły były również zaskakujące. „Wielowarzywny plac zabaw”, „Statek z marchewek”, „Zielona ryba z rzodkiewkowym okiem” czy „Tajemniczy ogród” to tylko nieliczne z wielu pięknych prac. Słoiczki z kiszonkami powędrowały do domów, a pozostałe prace znalazły się w brzuszkach. 🙂
Dzieci poznawały kształty, kolory, fakturę warzyw i owoców ich zapach, a przede wszystkim smak, co mamy nadzieję wpłynie na chęć spożywania ich w większych ilościach. Wykonywały również prace plastyczne różnorodnymi technikami. Dzieci malowały owoce i warzywa, robiły wydzieranki, kolaże, ulepianki. Wszystkie przedszkolaki miały możliwość wielozmysłowego doświadczania i przeżywania.