Dzień 8 listopada nie jest zwykłym dniem, lecz obchodzonym w Europie Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W naszym Przedszkolu również w odbył się taki dzień, a nawet dwa: 9 i 10 listopada. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
W tym dniu królowały u nas owoce i warzywa. W ciągu dnia dzieci uczestniczyły w wielu zajęciach, zabawach i grach zwianych z tematyką zdrowego żywienia. Zapoznały się z najnowszymi, specjalistycznymi 🙂 informacjami.
W prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się produkty z następujących grup: zbożowe, warzywa, owoce, mleczne, białkowe i tłuszcze. W ułożeniu prawidłowej całodziennej diety pomocny będzie Talerz Zdrowia opracowany przez Radę ds.Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Talerz Zdrowia to sposób prezentacji całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych. Wielkość wycinków Talerza Zdrowia wskazuje na udział poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie pod względem dostarczania energii i składników odżywczych.
Przedszkolaki zapoznały się z najnowszą piramidą żywienia, dowiedziały się czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia, od zdrowej żywności.
Przygotowały też smaczne owocowe ciasteczka owsiane, które z apetytem zjadły na podwieczorek. Warto dodać, że nikt nie grymasił.