Dania, ten skandynawski kraj najbardziej kojarzy się wszystkim z klockami LEGO i fantastycznym Legolandem, ale po dzisiejszym podwieczorku na pewno wszystkie przedszkolaki będą go kojarzyły z przepysznymi przekąskami, czyli piętrowymi kanapeczkami.
Narodowym daniem Duńczyków jest „Smorrebrod – danish open sandwich”- otwarta kanapka. Jest to kromka ciemnego chleba „rugbrod” posmarowana masłem i komponowana z wielu różnych składników tworzących piramidę smakowitości. Takie właśnie kanapki wieloskładnikowe pojawiły się dzisiaj na naszych stolikach – przedszkolakom bardzo podobało się komponowanie własnej kanapki i bardzo im te wytwory małych samodzielnych rączek smakowały. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku. Kanapki wykonane samodzielnie przez dzieci wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin!
Danię będziemy jeszcze odkrywać na wiele ciekawych sposobów, ale ten dzisiejszy był najsmaczniejszy. Zapraszamy do galerii zdjęć.