8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych (i nie tylko), zdrowego jedzenia, dobrych-zdrowych nawyków żywieniowych takich jak spożywanie regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
W naszym przedszkolu wszystkie przedszkolaki poznawały zasady zdrowego odżywiania się i zdrowego stylu życia. W każdej z grup odbyły się zajęcia edukacyjne oraz zabawy dotyczące racjonalnego odżywiania. Dzieci m.in. analizowały piramidę zdrowego żywienia, uczyły się odróżniać produkty niekorzystne i szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności, rozwiązywały zagadki, grały w gry, przygotowały domino o tematyce zdrowia, tworzyły kolorowe prace plastyczne.
Tradycją obchodów tego dnia są warsztaty kulinarne, które uczą dzieci, jak przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki i my również z tej okazji zorganizowaliśmy w przedszkolu warsztaty kulinarne: w każdej grupie przygotowaliśmy przepyszne i zdrowe sałatki owocowe, które z wielkim apetytem zjedliśmy.
Wspólne gotowanie i jedzenie nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale także wzmacnia więzi społeczne, ucząc pracy zespołowej i sprawiając, że dzieci chętniej sięgają po zdrowe przekąski, na co dzień. Nasze przedszkolaki dobrze wiedzą, jak ważne dla naszego organizmu i zdrowia jest spożywanie owoców i na pewno zaskoczą domowników pomysłem na zdrowy weekendowy deserek owocowy. Na naszych zdjęciach zobaczycie, jak smakowicie dzieci „bawiły się” podczas przygotowywania sałatki owocowej. Zapraszamy do oglądania zdjęć.