Ostatnio w Krasnalkowej sali unosił się charakterystyczny, kwaśny zapach, który niektórym maluchom przypominał domowy obiadek. To Przedszkolaki kisiły kapustę! Najpierw obserwowały kapustę, określając jej wielkość, kształt, zapach. Dzieci obserwowały, jak szatkuje się kapustę, śmiejąc się przy tym głośno i opowiadając przeróżne historie o przygotowaniach do zimy. Panie cierpliwie tłumaczyły, jak ważne jest dokładne ubicie kapusty, aby mogła dobrze fermentować. Każdy miał swoje zadanie – jedni tarli marchewkę, wysypywali kapistę, inni dodawali sól, a jeszcze inni pilnowali, żeby wszystko było dokładnie wymieszane. To była nie tylko zabawa, ale i nauka o tradycjach i zdrowym odżywianiu. Krasnalki samodzielnie udekorowały etykiety, a przepyszne efekty swojej pracy zabrały do domu. Na zdrowie, Krasnalki!