W październiku rozpoczęliśmy kolejną edycję warsztatów kulinarnych, poświęconych
zasadom prawidłowego sposobu żywienia. W zajęciach uczestniczy najstarsza grupa przedszkolaków
– Motylki.
Warsztaty kulinarne to połączenie edukacji żywieniowej z praktycznymi zajęciami, podczas
których dzieci uczą się oraz doskonalą swoje umiejętności kulinarne. Tematyka warsztatów skupia się
wokół zagadnień związanych z prawidłowym sposobem żywienia. Spotkania pomagają dzieciom
zrozumieć zasady komponowania posiłków, poznawać nowe produkty oraz ich zastosowanie w
kuchni.
Podczas zajęć:
– poznajemy i omawiamy produkty spożywcze oraz ich wpływ na nasz organizm
– uczymy się korzystać ze sprzętów i narzędzi ułatwiających pracę w kuchni
– rozwijamy wyobraźnię oraz zdolności manualne
– spędzamy przyjemnie i pracowicie wybrane popołudnia.
Na pierwszych zajęciach w tym roku odpowiedzieliśmy na pytanie „Dlaczego warto jeść
warzywa w różnych kolorach” oraz zastanawialiśmy się jakie korzyści daje nam zjedzenie marchewki,
papryki, brokułu czy rzodkiewki. Następnie wspólnie, w mniejszych grupach ćwiczyliśmy obieranie
oraz krojenie warzyw. Podczas zajęć przygotowaliśmy kolorowe półmiski z warzywami, które
urozmaiciły nasz podwieczorek.
28 października przyszedł czas na nasze drugie spotkanie kulinarne. Podczas zajęć przygotowaliśmy
ciasto biszkoptowe z gruszkami i cynamonem. Pierwszym zadaniem dzieci było obranie i pokrojenie
owoców, co wcale nie było takie łatwe, ponieważ każdy musiał poradzić sobie z „niewygodnym”
ogryzkiem. Następnie przystąpiliśmy do przygotowania ciasta i omówiliśmy jaki składnik odpowiada
za to, że ciasto nam „rośnie”. Wspólnie miksowaliśmy, mieszaliśmy i rozbijaliśmy jajka różnymi
domowymi metodami, ale żeby zobaczyć jak nam to wszystko wyszło zapraszamy do obejrzenia
galerii.