animated sun
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud

„Kulki mocy”, czyli kulinarne doświadczenia przedszkolaków

Zdrowe, słodkie i bez pieczenia w zaledwie 20 minut? Tak to możliwe, a przy tym smaczne i energetyczne, więcej chyba nie trzeba zachwalać.

Kulki mocy mogą być smakowitą przekąską dla każdego: dzieci i dorosłych, na drugie śniadanie, albo na podwieczorek, ponieważ dodadzą energii, dzięki węglowodanom, cukrom, błonnikowi i proteinom.

W skład kulek mocy wchodzą same zdrowe składniki: daktyle, migdały, wiórki kokosowe, płatki owsiane, miód, suszone owoce, nasiona, kasze, masło orzechowe/pasta orzechowa, olej kokosowy – każdy doda to, co ma akurat w domu, albo, na co pozwala mu alergia pokarmowa – o tym pamiętaliśmy rozdzielając przepisy, których składniki znajdziecie Państwo poniżej, z podziałem na grupy.

Dzieciom samo przygotowanie masy i lepienie kulek, bardzo się podobało, nie brakowało chętnych ani do blendowania, ani do lepienia. Jutro będzie pewnie bardzo smakowało – dzisiaj kulki „nocują” w przedszkolnej lodówce i dopiero jutro dzieci zabiorą je do domu.

Jak się uczyliśmy robić kulki mocy doskonale się przy tym bawiąc, można zobaczyć w poniższej galerii zdjęć, zapraszamy.

Składniki:
Pszczółki, Smerfy, Motylki: daktyle, płatki migdałów, wiórki kokosowe, olej kokosowy, masło orzechowe.

Żabki, Krasnale, Misie, Muminki: masło orzechowe, górskie płatki owsiane, suszona żurawina, wiórki kokosowe, miód.

Skip to content