Japonia bardzo zaciekawiła i zachwyciła nasze przedszkolaki swoją fascynującą kulturą, kolorowymi strojami, bogactwem ciekawie wyglądających owoców oraz smacznym jedzeniem. Przebogata w treści i obrazki prezentacja z pewnością pozostawiła niezatarte wspomnienia w sercach i główkach dzieci i zdecydowane plany, że w przyszłości trzeba koniecznie ten piękny świat zobaczyć na własne oczy.
Na dzisiejszych warsztatach kulinarnych, dzieci miały niepowtarzalną okazję zanurzyć się w fascynujący świat japońskiej kuchni, skupiając się na daniach z wykorzystaniem ryżu oraz na próbach jedzenia za pomocą tradycyjnych japońskich pałeczek. To był nie tylko czas nauki nowych umiejętności kulinarnych, ale także okazja do rozwijania cierpliwości i zręczności, które są niezbędne przy posługiwaniu się pałeczkami. Ucząc się jak używać pałeczek, dzieci pokonały wiele początkowych trudności, a ten element warsztatów stanowił wyjątkową lekcję
koordynacji i precyzji, a także był świetną zabawą.
Eksperymentowanie z ryżem, jako podstawowym składnikiem wielu dań pozwoliło dzieciom odkryć jego wszechstronność. Dzieci przygotowywały słodkie ryżowe ciasteczka i z nieukrywaną dumą delektowały się samodzielnie przygotowanymi deserkami. To doświadczenie nie tylko poszerzyło ich horyzonty kulinarne, ale również pozwoliło zrozumieć i docenić kulturę i tradycje Japonii.
Warsztaty nie tylko wprowadziły młodych uczestników w świat japońskiej kuchni, ale także nauczyły ich cierpliwości, skupienia i szacunku do innych kultur, co jest równie ważne jak umiejętności kulinarne.
Radosną atmosferę zabaw kulinarnych można podziwiać w naszej galerii zdjęć.